Bozkurtlar Türkmen sokaklarında

Bozkurtlar Türkmen sokaklarında

Barzani'nin sözde bağımsızlık referandumu ilan etmesin ve Kerkük'ü de dahil etmesinin ardından Türkmenler sokaklara indi. Sosyal medyada bozkurtlu türkmenler günün en çok paylaşılan fotoğrafı oldu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani tarafından açıklanan Sözde bağımsızlık referandumu oy kullanma işlemi bugün başladı.

Referanduma Türkmen kenti Kerkük'ün de dahil edilmesi Türkmenleri sokaklara çekti. Irak Türkmen Cephesi Genel Merkezi önündeki silahlı Türkmenlerin 'Bozkurt'lu fotoğrafları ise günün en çok paylaşımları arasında yer aldı.

Bölgedeki mevcut durumu BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici Kerkük'te yaptığı araştırmayı yayınladı.

"Caddelerdeki birçok yol tabelasında dört dilin olduğu (Arapça, Kürtçe, Türkçe ve Süryanice) kent merkezine girdiğimizde dikkatimizi ilk olarak, geçtiğimiz dönemlerden farklı biçimde, tüm ana caddelere asılmış olan IKBY bayrakları çekiyor. Türkmenler için de özel bir yeri olan, tarihi Kerkük kalesinin üzerinde de devasa bir Kürt Yönetimi bayrağı var."

"TÜRKMENLERİN SİLAHLI BİR GÜCÜ YOK..."

Türkmen gazeteci Özdemir Hürmüzlü, son haftalarda yüzlerce Türkmen ailenin Bağdat'a gittiğini anlatıyor. Hürmüzcü'nün aktardığına göre Türkmenler arasında eve erzak stoklamak  çok yaygın. Hatta bu, kentteki fiyatları da artırmış. Hürmüzcü, Türkmenlerin silahlı bir güçlerinin olmadığını, bu yüzden olası bir karışıklık durumunda en fazla Türkmenlerin zarar göreceğini belirtiyor.

BOZKURT İŞARETLİ TÜRKMENLER

1990'lı yıllarda Türkiye'nin desteğiyle kurulan, Irak Türkmen Cephesi'nin Genel Merkezi'ne gidiyoruz. Irak parlamentosuna ve IKYB parlamentosuna milletvekili sokabilmiş olan ITC bugün Türkmen partileri arasında en büyük olanı. Genel merkezin önünde, ITC'nin silahlı görevlilerinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri var. Silahlı korumaların yüzleri kapalı. Kendilerinin fotoğrafını çekerken çoğu, ülkücü kesime ait olan bozkurt işaretini yapıyor. İçlerinde biri yanaşıp fotoğrafları kendilerine de atıp atamayacağımı soruyor ve Facebook adresini veriyor. Profil adı, T.C. ile başlıyor.

IKBY'Yİ SORUMLU TUTUYORLAR

Başkan Erşad Salihi'yi beklerken, ITC üyeleriyle konuşuyoruz. Aslında sıradan Kerküklüler arasında gerilim olmadığını, ama siyasi gelişmelerin ayrılıkları tetiklediğini anlatıyorlar ve bundan asıl olarak IKYB'yi sorumlu tutuyorlar. Bir kişi kentin kendine has yapısını anlatırken, "Eğer bir kişi Türkçe, Kürtçe ve Arapça'yı aynı anda bilmiyorsa gerçek bir Kerküklü değildir' denir" diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.