MHP’li Karakaya’dan “Taban fiyat” çağrısı!

MHP’li Karakaya’dan “Taban fiyat” çağrısı!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, buğday taban fiyatının açıklanması, hasat döneminde ise ithalata son verilmesi çağrısında bulundu.

BUĞDAY ÇOKTAN SATILMIŞ OLUYOR

Mevlüt Karakaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in cevaplandırması talebiyle yazılı soru önergesi verdi. Üreticilerin her hasat mevsiminde buğday taban fiyatının açıklanmasını beklediğini, ancak bu beklentinin her yıl gecikmeli olarak cevap bulduğunu hatırlatan Karakaya “Genelde hasadın en az yarısı veya daha fazlası gerçekleştikten sonra fiyat açıklanır. Bu durumda çiftçilerimiz ürünlerini çoktan satmış olmaktadırlar.

Üreticilerimiz tohumu, ilacı, gübreyi, mazotu genelde ayni veya nakdi borçla aldıkları için, ürünlerini bekletmeden satmak zorunda kalmakta, umduğu kârı elde edememekte ve yeni döneme borçlu girmektedirler.” ifadesini kullandı.

EN FAZLA ÇUKUROVA ÇİFTÇİSİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Karakaya şöyle devam etti:

“Bu kısır döngüden en fazla Çukurova bölgesindeki üreticilerimiz etkilenmektedir. Tüm buğday hasadının tamamlanmasından sonra açıklanan taban fiyat; Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay gibi illerimizdeki üreticilerimizi asla memnun etmemektedir. Söz konusu bölgemizdeki üreticilerimiz bu yıl buğday taban fiyatının erken açıklanmasını istemektedirler. Tohum, ilaç, gübre, mazot gibi girdilerde yüzde 30-40 artış olduğuna işaret eden üreticilerimiz, taban fiyat hesabında bu şartların dikkate alınmasını beklemektedirler.”

HASAT DÖNEMİNDE İTHALAT YANLIŞI

Bu olumsuz tabloya ilave olarak hasat döneminde buğday ithalatı yapılmasının da yanlış olduğuna değinen Karakaya, “Bu durumda çiftçilerimiz ikinci kez hayal kırıklığına uğramaktadırlar. Buğday ithalatında kısıtlamanın kaldırıldığı Rusya’dan buğday alımının gerçekleştiğine dair açıklamalar üreticilerimizi derinden üzmüştür. Hem taban fiyatın geç açıklanması hem de hasat döneminde gümrük kapılarının açılarak buğday ithalatına izin verilmesi doğru bir tercih olarak değerlendirilmemektedir. Türk tarım sektörü adına kaygı vermeye devam eden bu iki yanlış tercihin ivedilikle gözden geçirilmesi gerektiği kanaatindeyim.” dedi.

BAKAN ÇELİK’E YÖNELTİLEN SORULAR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakan Faruk Çelik’e şu soruları yöneltti:

“Buğday taban fiyatının bu yıl zamanında açıklanabilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır? Buğday taban fiyatının hesabında girdi maliyetlerinin artışı dikkate alınacak mıdır? Her hasat döneminde buğday ithalatına neden izin verilmektedir?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.