Torba Yasa ile Yeni Dönem: 50 Yaş Altı SSK ve Bağ-Kur Sigortalılarına Erken Emeklilik Fırsatı

Torba Yasa ile Yeni Dönem: 50 Yaş Altı SSK ve Bağ-Kur Sigortalılarına Erken Emeklilik Fırsatı

TBMM'de görüşülen torba yasa ile erken emeklilik fırsatları sürpriz bir şekilde geliyor. Özellikle 50 yaş altı SSK ve Bağ-Kur'lu çalışanlar için yeni düzenlemeler hayata geçecek.

Emekli olmak isteyen milyonlarca SSK ve Bağ-Kur'lu çalışan için torba yasa sürprizi geliyor. TBMM'de görüşülen torba yasa maddeleri arasında erken emeklilik fırsatları da var. SSK ve Bağ-Kur'lular arasında prim eşitlemesi, ev hanımlarına prim desteği gibi birçok düzenleme meclisten geçtiği gibi hayata geçecek.

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi şu ana kadar 3 milyona yakın vatandaş için erken emeklilik fırsatını getirmişti. Bunun yanında TBMM'de torba yasa ile bekleyen yeni düzenlemelerde var. EYT'yi kaçıran milyonlarca vatandaş için yeni fırsat prim indirimi ile gelecek. Özellikle SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesi 1.6 milyon Bağ-Kur'lu çalışana erken emekli imkanı sunacak. Bunun yanı sıra ETS erken emeklilik fırsatı ev hanımları için de geliyor. TBMM'de torba yasa maddeleri arasında bulunan iki yeni düzenlemenin detayları haberimizde…

Prim Eşitlemesi İle 5 Yıl Erken Emeklilik

Pirim eksiği nedeniyle EYT'yi kaçıran milyonlarca vatandaş için prim indirimi müjdesi yolda. Prim eşitlemesi düzenlemesi Bağ-Kur'lu esnafı kapsıyor. Esnaflar, bu düzenleme sayesinde 1800 gün prim indiriminden faydalanabiliyor ve beş yıl erken emeklilik fırsatını yakalıyor. Prim eşitlememesi ile 45-48 yaş arası erken emeklilik imkanı sunulacak. İlk etapta 1.6 milyon kişinin kapsama alınması ve prim indiriminden faydalanması bekleniyor.

Bağ-Kur'lular arasında büyük bir sevinçle karşılanan ve diğer adıyla esnek emeklilik modeli olarak bilinen prim indirimi düzenlemesi TBMM'ye geldi. Torba yasa maddeleri arasında yer alan düzenlemenin kısa süre içinde görüşülmesi ve kabul edilmesi bekleniyor. Böylece artık Bağ-Kur'lu da SSK'lılar gibi 7200 prim günü ile emeklilik hakkına sahip olacak.

Ev Hanımlarına Emeklilik Fırsatı

Erken emeklilik için diğer bir fırsat ise ev hanımlarına geliyor. Daha önce hiç çalışma hayatı olmayan ev hanımları, isteğe bağlı sigorta yaptırmaları durumunda devletten prim desteği alabiliyor. Devletin ev hanımlarına prim desteği miktarı üçte bir olacak. Yani isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Aynı zamanda ev hanımları için çocuk sayısı ve evlilik süresi de emeklilik için önemli kriterler arasına girecek. Daha önce hiç çalışmamış olsalar bile ev hanımları bu sistem sayesinde emekli olma şansına sahip olacak ve emekli maaşı almaya başlayacak.

Ev hanımlarına prim desteği için düzenleme de torba yasa maddeleri arasında Meclis'e sunuldu. En kısa sürede TBMM'de oylanması beklenen düzenlemelerin yasalaşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.