Ev Kiralarına Zam Geldi! Burada Maaşı 25 Bin TL Olmayan Geçinemiyor!

Ev Kiralarına Zam Geldi! Burada Maaşı 25 Bin TL Olmayan Geçinemiyor!

Kiralık eve çıkacaklar en az 25 bin TL'niz yoksa bu iş zor. Çünkü İstanbul başta olmak üzere kiralara büyük zamlar geldi. Ev fiyatları değerlendi ve yapılan bir araştırma gerçekleri açığa çıkardı.

Kirada oturan vatandaşlar, yeni eve çıkmaları halinde mevcut kiranın çok daha fazlasını ödeyeceğini biliyor. Hal böyle iken kiralık eve çıkmak artık oldukça pahalı bir eylem. 2+1 ve orta yaşlı evlerde oturacaksanız çok daha fazlasına ihtiyacınız var. 
Fahiş kira artışları, giderek temel sorunlardan biri haline gelmektedir. Kiralık evler için talep edilen fiyatlar genellikle maaşların üzerinde olurken, TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan bir araştırma, endişe verici bir tabloyu ortaya koymaktadır. Araştırmaya göre, üç büyük ilde en düşük maliyetli 2+1 evi kiralamak için hane gelirinin en az 20-25 bin lira aralığında olması gerekmektedir. Şehir merkezlerinde ise gelir beklentisi 50-60 bin lira gibi yüksek seviyelere çıkmaktadır.

Araştırmada, ilan sitelerinde yer alan 0-5 yaş aralığındaki binalarda bulunan, normal katta konumlu, en az 90 metrekare brüt alana sahip 2+1 tipi konutların "en düşük kira fiyatları" baz alınmıştır. Hane halkının gelirinin yüzde 30'unun kira için ayrılabileceği kabul edilerek, ilçe bazında aylık hane gelir beklentileri belirlenmiştir.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Sertan Ünal, "Fiyatlardaki artış, sınırlı finansal araçlara sahip olma durumu, arzın daralması ve deprem sonrası yaşanan göç dalgası kiralardaki artış için önemli etkenler olmuştur" şeklinde açıklama yapmıştır. Ünal, kira giderlerinin hane halkı bütçesindeki payının önemli ölçüde arttığına dikkat çekmiştir.

İstanbul'da en düşük kira bedellerinin Silivri, Arnavutköy, Esenyurt, Beylikdüzü gibi bölgelerde yoğunlaştığı belirtilirken, bu bölgelerde dahi en düşük aylık gelirin 20-25 bin lira olması gerektiği ifade edilmiştir. Araştırmaya göre, sezonluk kiralamaların yoğun olduğu Adalar'dan sonra, hane halkının aylık minimum gelir beklentisi en yüksek olan ilçeler Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy'dür. En düşük kira fiyatları dikkate alındığında, Beşiktaş için en düşük aylık gelir beklentisi 67 bin lira, Kadıköy için 63 bin lira ve Bakırköy için 56 bin lira olarak hesaplanmıştır.

Ankara'da da deprem felaketi sonrasında göçün etkisiyle kira artışı durmamaktadır. Yapılan araştırmaya göre, başkentte hane halkı için aylık en düşük gelir beklentisi 20-52 bin TL aralığında bulunmaktadır. Deprem sonrası yaşanan göç etkisiyle Kayseri ve Mersin gibi illerde en düşük kiraya göre hane geliri beklentisi 18 bin lirayı aşarken, Konya'da 23 bin lirayı geçmektedir. Adana'da en düşük beklenti yaklaşık 27 bin lira seviyelerine ulaşırken, Antalya'da yabancıların da etkisiyle 30 bin lira seviyelerine ulaşmıştır. Doğu ve güneydoğu illerinde de kira artışı nedeniyle hane geliri beklentisi, İstanbul'daki birçok ilçeyi yakalamış durumdadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.