İzmir Barajları 5 Ayda Doldu! Metrekareye 734,6 Kg Yağış Düştü

İzmir Barajları 5 Ayda Doldu! Metrekareye 734,6 Kg Yağış Düştü

İzmir'de ilk 5 ayda metrekareye düşen 734,6 kg yağış, kentin uzun yıllar yıllık ortalaması olan 730,5 kilogramı geride bıraktı. Geçen yılı ikiye katlayan İzmir'in ay ay yağış raporu haberimizde.

Ege'nin incisi İzmir, iklim tarihinde nadir görülen en yağışlı dönemlerinden birine tanıklık ediyor. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan son veriler, kentte bu yılın ilk 5 ayında kaydedilen yağış miktarının, uzun yılların 12 aylık toplam ortalamasını bile geride bırakmayı başardığını ortaya koydu.

12 Aylık Ortalamayı Sadece 5 Ayda Geçti

İzmir'in uzun yıllara dayanan geçmiş verileri incelendiğinde, kentin yıllık ortalama yağış miktarı metrekareye 730,5 kilogram olarak kabul ediliyordu. Ancak bu yıl ocak ayından itibaren başlayan ve mayıs ayında da etkisini sürdüren kuvvetli sağanaklar tüm istatistikleri altüst etti.

24 Mayıs öğle saatleri itibarıyla İzmir'e düşen toplam yağış miktarı 734,6 kilograma ulaştı. Böylece şehir, normal şartlarda tam 1 yılda alması gereken toplam yağış hacmini henüz mayıs ayı dahi bitmeden tamamen toplamış oldu.

Geçen Yılın Toplamını İkiye Katladı

Geçtiğimiz yıl oldukça kurak bir dönem geçiren ve 12 ay boyunca metrekareye sadece 430 kilogram yağış düşen İzmir, bu yıl adeta küllerinden doğdu. Kentin bu yıl sadece ilk iki ayında aldığı toplam yağış bile geçen yılın tüm toplamını tek seferde geride bırakmaya yetti.

Barajların doluluk oranlarına ve yeraltı su kaynaklarına can suyu olan 5 aylık dönemsel yağış karnesi ise şu şekilde gerçekleşti:

  • Ocak: 223,7 kilogram

  • Şubat: 300,3 kilogram (Yılın en yoğun yağış alan dönemi)

  • Mart: 73,6 kilogram

  • Nisan: 101,7 kilogram

  • Mayıs (24 Mayıs'a kadar): 35,3 kilogram

Hava tahmin uzmanları, "Şubat ayında metrekareye düşen 300 kilogramın üzerindeki ekstrem yağış, yıllık ortalamanın bu kadar erken sürede aşılmasındaki ana kırılma noktası oldu" değerlendirmesinde bulunuyor. Barajlardaki su seviyelerini rahatlatan yağışlı dalganın ardından, kent genelinde bahar yağmurlarının yer yer etkisini sürdürmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.