MHP’li Karakaya’dan iktidara can alıcı sorular
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, beş ayrı Bakanın cevaplandırması talebiyle aynı gün yedi soru önergesi vererek, kamuoyunun merak ettiği sorunlara dair bilgi istedi.
5 BAKAN’A 7 SORU ÖNERGESİ
MHP’li Mevlüt Karakaya; ekonomiden eğitime, enerjiden tarıma ve ulaşıma kadar değişik alanlarda yönelttiği can alıcı sorularla iktidarın beş Bakanını sıkıştırdı. Karakaya; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yazılı olarak cevaplandırmalarını istediği farklı konularda toplam yedi ayrı soru önergesi verdi.
ENERJİ SORUNU
Karakaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a özetle, son 14 yılda enerji ithalatının ne kadar arttığını, tüketimin ne kadarının yerli kaynaklarla sağlandığını, nükleer santrallerin tüketimi karşılama oranlarının ne olacağını ve doğalgaz stok miktarlarını sordu.
EĞİTİM VE FETÖ’NÜN KİTAPLARI
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a ise, Türkiye’nin uluslar arası eğitim derecesinin neden gerilediğini, FETÖ soruşturması kapsamında ne kadar kitabın imha edildiğini, bu kitapları kimlerin hazırladığını, ne kadar ücret ödendiğini, basım maliyetinin ne olduğunu soran Karakaya “Bu kitaplar hazırlanırken hükümetinizin hiç haberi olmamış mıdır? Eğitim hayatında bu yanlış kitapları okuyarak öğrenim görmüş çocuklarımız için ne gibi planlarınız vardır?” dedi.
BİREYSEL KREDİ VE DÖVİZ MAĞDURLARI
Karakaya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e ise “Ülkemizde son on yılda bireysel kredi borcu fert başına ne kadar artmıştır? Dövizle borçlanan vatandaş sayısı kaçtır? Vatandaşlarımızın toplam döviz kredi borcu ne kadardır? Döviz fiyatlarındaki yüksek artıştan dolayı dövizle kredi kullanarak mağdur olan vatandaşlarımıza yönelik herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?” sorularını yöneltti.
TARIM SEKTÖRÜ NEDEN GERİLİYOR
Mevlüt Karakaya; üç ayrı önergeyle en çok soruyu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e sordu. İşte o sorulardan bazıları:
“2002 yılı seçim beyannamesinde tarım sektörünün GSYİH içindeki payının yüzde 14’e gerilediğini belirterek tarım politikalarının yetersizliğinden bahsetmiş olmanıza rağmen,iktidarlarınız boyunca tarım sektörünün GSYİH içindeki payı sürekli düşmüş ve 2015 yılında yüzde 9’a gerilemiştir. Tarımdaki bu ciddi gerilemenin sebepleri nelerdir? Nüfusumuzun artmasına rağmen tarımsal istihdamdaki azalışın nedenleri nelerdir? Verilen desteklere karşılık 2002 yılından bu yana çiftçimizin kullandığı mazottan alınan ÖTV ve KDV miktarı ne kadardır? Türkiye tarımda kendi kendine yetebilen bir ülke konumuna kaç yıl sonra tekrar dönecektir? 2002 yılında ülkemiz tarım ve ormancılık alanında 52 milyon dolar dış ticaret fazlası verirken, 2015 yılında 1 milyar 420 milyon dış ticaret açığı vermiştir. Bunun nedeni nedir? 2023 yılında tarımsal ihracatın 40 milyar dolar olacağı belirtilirken, ithalat miktarı neden söylenmemiştir?”
3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ
MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a da şu soruları yönelterek cevap istedi:
“Yıllık 49 milyon 275 bin araç geçiş garantisi verilerek özel sektöre yaptırılan ve geçiş ücreti otomobiller için 3 dolar + KDV olan 3. Boğaz Köprüsünün toplam yapım maliyeti nedir? Hazine garantisi verilen geçiş ücretlerinden yıllık toplam kaç TL ödenecektir? Köprünün kullanıma açıldığı tarihten bu yana günlük kaç araç geçişi olmuştur? Köprüyü yapan firmalara bu güne kadar toplam kaç TL ödeme yapılmıştır?”
ülkücümedya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.