MHP'li Ruhi Ersoy'dan Dikkat Çeken İran-İsrail Açıklaması

MHP'li Ruhi Ersoy'dan Dikkat Çeken İran-İsrail Açıklaması

MHP Genel Başkan Başdanışmanı Ruhi Ersoy, İsrail ile İran arasındaki son çatışma üzerinden uluslararası sistemin çarpıcı çelişkisine dikkat çekti.

İsrail'in Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşmasına aykırı davrandığı gerekçesiyle İran'a saldırması konusunda değerlendirmelerde bulunan 25, 26. dönem Osmaniye Milletvekili ve MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşmasına taraf olmayan İsrail'in, anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle anlaşmaya taraf olan İran'a saldırmasının, uluslararası sistemin çarpıcı bir çelişkisi olduğunu söyledi.

MHP'Lİ RUHİ ERSOY ULUSLARARASI SİSTEMİN ÇARPICI ÇELİŞKİSİNE DİKKAT ÇEKTİ

Bu ne yaman çelişki! İsrail’in, NPT’ye (Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması) hiçbir zaman taraf olmadığını ve buna rağmen NPT’ye taraf olan İran’a, bu antlaşmanın ihlal edildiği iddiasını gerekçe göstererek askeri müdahalede bulunduğu gerçeğini de bilmek gerekir. Bu durum, aynı zamanda uluslararası sistemin çarpıcı bir çelişkisidir.

İsrail: NPT’ye taraf değil, Hiçbir yükümlülük altında değil, Hiçbir denetime tabi değil, Nükleer kapasitesini resmen teyit etmiyor. İran: NPT’ye taraf, Nükleer faaliyetleri UAEA denetimine açık, Barışçıl kullanım iddiasında, ancak “NPT’yi ihlal ediyor” denilerek hedef alınan İran oluyor.

NPT hakkında temel bilgiler: Toplam 191 ülke taraf. Bunların sadece 5’i “Nükleer Silah Devleti (NWS)” olarak kabul ediliyor: ABD, Rusya (eski SSCB), Çin, Birleşik Krallık ve Fransa. Bu 5 ülke dışında kalan 186 ülke, nükleer silah edinmemeyi taahhüt etmiş durumda. Bunlara örnekler: Türkiye, Almanya, Japonya, İran, Brezilya, Endonezya, Mısır, Suudi Arabistan, Güney Kore, Güney Afrika… Türkiye, NPT’yi 28 Ocak 1969’da imzaladı, 17 Nisan 1980’de onayladı.

NPT’ye taraf olmayan sadece 4 ülke vardır: İsrail, Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore (taraf olup sonradan çekildi). Bu ülkelerin tamamı nükleer silaha sahiptir. Ancak içlerinden sadece İran gibi NPT’ye taraf olan bir ülkenin nükleer faaliyetleri uluslararası müdahaleye konu olmaktadır. Bu tablo, uluslararası nükleer düzenin yapısal çelişkisini ve normların eşit şekilde uygulanmadığını açıkça ortaya koymaktadır. NPT, İran, İsrail, Nükleer... Uluslararası Hukuk ve adalet için insanlığın huzuru için beklenen Türk!..

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.