Mavi Marmara olayı sonrası gerek AKP hükumeti yetkilileri ve gerekse Saray, seçim meydanlarında İsrail karşıtlığını oya dönüştürmek ve tabanı konsolide etmek için İsrail’e demediklerini bırakmamışlardı.
Ancak İsrail ile ilişkilerin askıda olduğu, en alt seviye indirildiği o günlerde meğerse Türkiye, İsrail ile gizli resmi anlaşmalar yapmaya devam etmiş.
Dün Hürriyet’ten Verda Özer, İsrail’le görüşmeleri yakından takip eden bir üst düzey isme dayandırdığı yazısında İsrail ile anlaşmanın artık çok yakın olduğunu ve kısa bir süre içinde anlaşmanın imzalanacağını, sonrasında da büyükelçilerin hemen karşılıklı atanacağını duyurduğu yazısında ilginç bir anektod paylaştı.
Meğer Mavi Marmara sonrası önce geçtiğimiz Haziran ayında Roma’da sonra da İsviçre’de ilişkilerin normalleşmesi için görüşmeler yapan Türkiye ve İsrail, daha önce de çeşitli anlaşmalar yapmış.
Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin yeniden normalleşmesi için pazarlık maddelerinden birisi olan Hamas Lideri Aruri’nin sınırdışı edilmesiydi.
Geçtiğimiz günlerde Aruri’nin zaten bir süre önce Türkiye tarafından sınırdışı edildiği ortaya çıkmıştı.
Ancak Hürriyet’ten Verda Özer bu konuda çarpıcı bir bilgiyi ilk kez kamuoyu ile paylaştı.
Ankara’dan İsrail ile görüşmeleri yakından takip eden üst düzey yetkiliye dayandırdığı bilgiye göre Hamas Liseri Aruri zaten İsrail’in bilgisi dahilinde ve İsrail ile resmi bir anlaşmaya göre Türkiye’ye gelmiş.
Yani Aruri, “İsrail Türkiye’de kalabilir” dediği için kalmış, sonra da İsrail istemediği için Türkiye’den ayrılmış.
İşte Verda Özer’in dünkü yazısından ilgili bölüm;
ARURİ İSRAİL’İN ONAYIYLA GELDİ
“…
Bunun üzerine yılan hikayesine dönen “Aruri meselesi”ni soruyorum.
Malum, Hamas’ın Batı Şeria’daki askeri şefi olan Salih Aruri Türkiye’ye sığınmıştı.
İsrail’in ise Türkiye’den Aruri’yi sınırdışı etmesini istediği, hatta bunun görüşmelerde pazarlık konusu olduğu basına yansımıştı.
Daha sonra Ankara’nın bu talebi yerine getirdiği, Aruri’nin artık ülke dışında bulunduğu yazılıp çizildi.
Yetkili Aruri’nin “uzun zamandır” Türkiye’de olmadığını teyit ediyor.
Ancak süreyle ilgili daha fazla bilgi vermiyor. Hemen ardından ise çok kritik bir bilgiyi paylaşıyor: “Aruri zaten İsrail’in bilgisi dahilinde ve onayıyla, resmi bir anlaşmayla Türkiye’ye gelmişti. Yani İsrail ‘kalabilir’ dediği için Türkiye’de kaldı.”
muhabir