Osman BÜYÜKKAYA

Osman BÜYÜKKAYA

TURİZMDE ÇİN FAKTÖRÜ

Çin Halk Cumhuriyeti ile ABD arasında yaşanan ticaret savaşında kritik önemde yer alan Türkiye’ye yönelik ipek yolu yatırımı artacak. Ekonomik savaştan galip çıkmak isteyen Çin, ”Bir Kuşak, Bir Yol” adlı ulaşım ağı projesinin orta koridorunda yer alan ve Uzak doğuyu kısa yoldan Avrupa’ya bağlayan en kısa yol güzergâhı Türkiye. Çin Türkiye ile ekonomik ve siyasi olarak iş birliğini daha da geliştirmeyi planlanıyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin tarihi “İpek Yolu Projesini yeniden canlandırmayı hedeflediği Türkiye’nin de önemli rol oynayacağı bir trilyon dolarlık ulaşım ağı projesi “Bir Kuşak, Bir Yol” kapsamında yapılan çalışmalar Çin’de Devlet yetkililerine sunum yapıldı ve yapılan değerlendirmede Türkiye’nin rolünün ulaşım açısından öne çıktığı görüldü. Çinli yetkililer, dev projede Avrupa’ya açılacak önemli kapılarından biri olan Türkiye’nin ekonomisine ilgilerinin daha da arttığını belirterek iki ülke iş insanlarınayatırımçağrısıyaptılar.
Türkiye’de yeni iş birliği arayışlarını hızlandıran, Çin kara ve deniz yolu ile orta kuşakta Avrupa ya bağlanan en kısa yol Türkiye olduğunu keşfetti ve Medeniyetler öncesinde kullanılan bu yolu tekrar kullanmaya karar verdi. Çin ipek yolu güzergâhının geçtiği Türkiye ve diğer ülkelere ise yatırımlarını hızlandırdı. Çinli şirketler son dönemde Türkiye’de enerji, finans ve altyapı işlerinde yeni işbirlikleri için de arayışlarını artırdı. Bunun dışında Çin projenin geçtiği ülkelere halkını turistik seyahat etmeleri için, teşvik ediyor. Çin’i karadan ve denizden dünyaya Entegre edecek projenin geçtiği XİAN, QUANZHOU gibi şehirler de kilometrelerce uzunluktaki büyük lojistik merkezleri, serbest ticaret bölgeleri, dev kargo havalimanları ve çok sayıda gökdelen yapılıyor. Yeni şehirler kuruluyor Yeni şehirler kurulurken bütün amaç projeye uygun bir altyapı ve taşınma sistemi kurmak. İnşaatlar kısım, Kısım (etap, etap) biterek faaliyete geçiyor. Geleneksel evler dışında proje güzergâhında milyar dolarlık çalışmalar yapılıyor. Projenin Türkiye ve Çin’i daha da yakınlaştıracağını belirtiyor yetkililer. İstanbul’un Avcılar mevkiinde yer alan KUMPORT Limanı da 2015 yılında Çin’in en büyük devlet kuruluşlarından biri olan COSCO, CMHI ve CIC ortak girişim grubu tarafındansatınalınmıştı.
Türkiye proje için en önemli koridorların başında geliyor Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xİ JİNPİNG tarafından “Bir Kuşak, Bir Yol” adlı ulaşım ağı projesi 2013 yılında açıklandı. Bir trilyon dolarlık, 3 milyar insanı ve 65 ülkeyi etkileyecek, dev demir ve deniz yolu ulaşım ağı sayesinde mallar Çin’den Asya, Avrupa ve Afrika’ya çok daha kısa sürede ulaşabilecek. Türkiye’nin de orta koridorda bulunmasıyla projede önemli yer teşkil ediyor. Çin, Pekin ile Londra’yı Türkiye üzerinden bağlayacak. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile Entegre olacak, Edirne-Kars hızlı tren projesi ile Çin Avrupa’ya mallarını çok daha kısa sürede

taşıyacak. Türkiye ile Çin arasında mal taşıma süresi de Çinli yetkililerin verdiği bilgiye göre demiryolu sayesinde bir aydan 10 güne düşecek. Bunun yanı sıra Çin, Türkiye’deki limanlara gemilerle de mallar taşıyacak. Bahse konu malların taşınacak olduğu Limanlardan bir tanesi de karadaeniz limanı demir yolu ile KIRIM yarımadasına gelen mallar deniz yolu ile Karadeniz limanına gelecek ve Limanından ilgili bölgelere dağıtımı yapılacaktır. Bunun için de, Çin’in deniz ipek yolu projesinin başlangıç noktası olan liman kenti QUANZHOUkullanılacak.
“Proje ile iş birliğimiz Çin ile daha çok artacak” Çin devleti, projeyi, her türden paylaşımı güçlendirmeyle ortak kalkınmaya ve dostluğa uzanan bir yolu destekleyen herkesin kazançlı çıkacağı bir işbirliği yöntemi olarak tanımlıyor. Türkiye açısından şöyle bir fırsat çıkıyor; Çin ABD’nin bu engellemesine diğer ülkelerden daha fazla ithalat yaparak cevap veriyor. ÇİN dünyanın en büyük pazarı orada yaşayan yaklaşık 400 milyon kişi AB ülkelerindeki insanların refahında yaşıyor. TÜRKİYE ÇİN’E ihracat yapmak için tüketim ürünlerinde çok ciddi bir potansiyele sahip. Kalitesi iyi, doğanın verdiği olanaklarla zengin, aynı zamanda Avrupa ve ABD’deki ürünlerden çok daha ucuz. ABD ürünleriyle kıyaslanabilecek ürünler üreten en önemli ülke, Türkiye Ülkemizin bu avantajı kullanarak Çin pazarına bütün gücüyle girmesi lazım. Çinli hava yolu şirketleri Türkiye uçuşlarını askıya almıştı yapılan ikili görüşmeler neticesinde turizmin ve ticaretin artması için; karşılıklı olarak Ülkeler arası uçuşlar başlayacak. Çin hava yolu şirketleri anlaşma neticesinde 20 Aralıktan itibaren tekrar tarifeli ve yaz aylarında ise Charter uçuşlarına başlayacak. 2018 yılı içinde yapılan tek taraflı THY uçak seferleri ile 800 bin turist ülkemizi ziyaret etti. 2019 yılında bu rakamı en az ikiye katlamayı planlamalıyız ve tanıtıma önem vermeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman BÜYÜKKAYA Arşivi
SON YAZILAR