İşte 2022 yılı asgari ücret, asgari ücret belli oldu

İşte 2022 yılı asgari ücret, asgari ücret belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan biraz önce açıkladı... 2022 yılında uygulanacak asgari ücret belli oldu, yeni uygulamalar var.

Yaklaşık 6 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren 2022 yılı asgari ücret belli oldu. Uzun yıllardır Aralık ayının son günlerinde açıklanan asgari ücret bu yıl oldukça erken açıklandı.

Bekâr bir çalışanın eline, yaklaşık yüzde 50 artış ile, net 4 bin 250 TL geçecek. Çalışanın evli olup eşinin çalışıp çalışmamasına ve çocuk sayısına göre bu ücret bir miktar daha artacak.

Yeni bir uygulama olarak asgari ücret Gelir Vergisi ve Damga Vergisinden muaf tutulacak, buna göre işveren maliyetinde yaklaşık 450 TL azalma olacak. 

Ayrıntılar net olarak açıklanmamakla birlikte asgari ücretin işverene maliyeti yaklaşık 6 bin100 TL civarında olacak.

Konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

"2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 TL olarak uygulanacaktır. 

Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam daha da yükselmektedir.

Son 50 yılın en yüksek rakamını ifade eden asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücretin çalışanlarımıza, işverenlerimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. 

Bu artışla, çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum. Bu zor dönemde elbette çalışanlarımız çok daha fazlasını hak ediyor.

Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Hayata geçireceğimiz yeni tedbirlerle inşallah istikrar ve güven ikliminin güçlendirilmesi yolunda çok önemli mesafe kat edeceğimize inanıyorum. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken, bunun işveren üzerindeki ilave maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz.

Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarıyla ortaya çıkan belirsizliğe de en kısa sürede son vermekte kararlıyız. Ülkemizin yatırım, istihdam, üretim, ihracat odaklı büyümesini hızlandırmak için gereken adımları atmayı sürdüreceğiz. 

Bu milletin geleceğini, erkeğiyle kadınıyla, genciyle yaşlısıyla, işçisiyle işvereniyle hep birlikte biz belirleyeceğiz."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.