TÜRK KENEŞİ ÇALIŞIYOR

Bilindiği Türk Keneşi diğer adıyla Türk Konseyi Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Macaristan’ın üye olduğu küresel bir organizasyondur.

“COVID-19 salgını ile mücadelede Dayanışma ve İşbirliği” gündemiyle 10 Nisan 2020 tarihinde video konferans yöntemiyle Türk Konseyi Devlet Başkanları Olağanüstü Zirvesi düzenlendi. Zirveye Türk Keneşi Devlet Başkanları, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü ve Türk Konseyi Genel Sekreteri katıldı.

Türkiye’nin yoğun gayreti, çabası ve öncülüğünde kurumsal bir yapıya dönüşen Türk Konseyi güzel bir noktaya gelmiş bulunmaktadır. Türk Cumhuriyetlerinin sağlık alanında da işbirliği yapmalarının ve bu iş birliğinin Türk Keneşi’nin kurumsal çatısı altında olması oldukça umut verici bir gelişmedir. COVID-19 salgını insanlığın ortak problemlerine karşı birlikte mücadele etmenin dayanışmanın önemini bizlere bir kez daha hatırlatırken Türk devletleri arasında da dayanışma örneklerinin sergilenmesi devletlerin birbirine kültürel entegrasyonunu hızlandırıcı etki yapacaktır.

Avrupa Birliği, Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler gibi küresel kuruluşlar COVID-19 salgınına karşı birlikte mücadele konusunda geç aksiyon aldılar. Bu bağlamda bakıldığında da Türk Keneşi bu konuda güzel bir sınav vermiştir. Türk Keneşi sağlık alanında tüm Türk cumhuriyetlerinin asgari bir standart yakalayabilmesini içinde çalışmalıdır.

Başta Türk dünyası olmak üzere tüm insanlığın bu salgını kısa sürede atlatması dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih DERELİ Arşivi
SON YAZILAR