TÜRK ÇİZMESİYLE ŞEREFLENEN IRAK TOPRAĞI

Türkiye Kuzey Irak'ta ne yapıyor? Türk askerinin Irak topraklarında ne işi var? Irak'ta bulunmamız siyasi ve askeri anlamda bize ne kazandırır? Türk askeri Peşmerge ile beraber mi hareket ediyor? PKK ya kol kanat geren Barzani ile ne gibi iş birliğimiz olabilir? AKP hükümeti kendi eliyle Kürdistan isimli bir devlet kurulmasını destekliyor ve bu kurulan devletin yaşamasını mı istiyor? Türkiye Irak'ta bulunmakla bölgede kendi sonunu mu hazırlıyor? Irak'ın kuzeyinde yaşanan siyasi ve askeri hareketlilik batının işine mi geliyor? Türkiye bu oyundan galip mi çıkacak yoksa mağlubiyetin tadını fazlasıyla hissedecek mi? Hükümet ne yapmak istiyor?

 

  Musul'a 20 km mesafede bulunan Başika'da Türkiye, IŞİD'e karşı Iraklı silahlı güçleri eğitiyor ve IŞİD'in elindeki Musul merkezinin bir an önce Iraklıların eline geçmesi için hazırlık yapıyor. En azından hükümetin açıklaması bu yönde. Askeri uzmanlar ise TSK'nın Başika'da bulunması sebebini "Türkiye Musul'dan vazgeçmek istemiyor" diye açıklıyorlar. Ancak aynı askeri uzmanlar "Türkiye'nin giderek daha fazla yerel olayların içinde kaldığına" da dikkat çekiyor. 

 

   4 Ekimde Irak parlemantosu Türk askerinin Başika'da varlığını kabul etmediğini açıklayarak Türkiye'nin Bağdat büyükelçisinin çağırılıp nota verilmesi, Türk güçlerinin "İşgalci Güçler" olarak tanımlanması, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk askerinin ülkeden çıkarılması için BM'ye başvurulması gibi kararlar almış ve bunu kamuoyuna açıklamıştı. 

 

   Hükümet ise Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş aracılığıyla, "Türkiye Irak Merkezi Hükümeti ile terör örgütlerinin Irak'tan temizlenmesi için her türlü işbirliği yapmaya hazırdır. Türkiye, bu anlamda Musul'un da DAEŞ'in ve diğer terör örgütlerinin tehtidi altında bulunmasına karşı olduğunu başından beri ifade etmektedir. Irak Iraklılarındır. Suriye Suriyelilerindir" diyerek "Türkiye'nin Başika'daki varlığı Musul'un DAEŞ tarafından işgalinden sonra ortaya çıkan bir zorunluluk" olduğunu belirtti. Ayrıca Numan Kurtulmuş "Musul DAEŞ tarafından bir günde işgal edildiğinde Irak hükümeti ve uluslararası camia neredeydi" diyerek can alıcı bir soru da yöneltmiş oldu. 

 

   Sonuç olarak hükümet, "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Başika'daki ve Suriye'deki varlığı işgal amaçlı değildir. Türkiye Başika'nın tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecektir." diyerek konuyu özetliyor. 

 

   Her şey tam da yolunda gitmesi gerektiği gibi devam ederken, DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun ABD'li sözcüsü Albay John Dorrian "Irak topraklarında bulunan Türk ordusu, Irak hükümeti tarafından verieln resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir." diyerek Irak Parlemantosunun Türk askerine yönelik söylediği "İşgalci" söylemine dolaylı olarak destek verdi. Görünen o ki ABD tarafı 1920'lerden beri gelen Musul projesine kimseyi engel olarak görmek istemiyor. 

 

   Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ta bulunması üzerine yüzlerce soru sorabiliriz. Zira yazımın asıl amacı TSK'nın Irak'taki varlığını sorgulamak değildir. Bu konuyu askeri ve siyasi uzmanlar açıklıyorlar ve açıklamaya da devam edecekler. 

 

   Bize Irak'ta ne işin var diyen ABDli komutana ülkesinin 10 yıldır Irak'ta yaptıklarını görmüyor olması imkansız. 

 

   Kurucularından biri Türk olan, Irak'taki askeri ve sivil kayıpları araştıran ve sayıları az göstermesi ile bilinen "Iraq Bady Count" adlı kuruluşun verdiği rakamlara göre, 112.017 ile 122.438 sivilin ve 138.000 sivilin yaralandığı belirtiliyor. Ancak bir çok kaynak 600.000 ile 1 milyon sivilin hayatını kaybettiği yönünde hemfikir. ABD başkanı Obama Irak'tan (kısmen) çekilelim dediğinde geride ülkesini terketmiş 2 milyon mülteci, yüzbinlerce ölü, işkence, tecavüz ve insanlık dışı davranışlara maruz kalmış milyonlarca yetişkin, yetim kalan 4.5 milyon çocuk ve yüzbinlerce kimsesiz dul kadın bırakmıştır. Bize Irak'ta bulunduğumuz için "işgalci" diyen ABD Mart 2003'den itibaren, öğretmensiz, doktorsuz, okulsuz, işsiz, fakir, mezhepsel çatışmaların içinde, ölümün kol gezdiği, gözyaşı ve kanın durmadığı bir Irak bırakmıştır. 

 

   Şayet ortada bir işgalci varsa o da ABD'nin kendisidir. Ortadoğu'yu ve Müslüman ülkeleri işgal altına alan ABD'nin bize Irak'tan gidin demesi, akıl ve mantıkla izah edilecek bir durum değildir. 

 

   Osmanlı askerinin çarığıyla bastığı toprakların 80 yıl sonra Türk askerinin çizmesiyle şereflenmesi ancak Türkiye Cumhuriyetini ilgilendiren bir konudur. 

 

   Yüce Allah Türk askerinin yar ve yardımcısı olsun. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uğur BAYRAM Arşivi
SON YAZILAR