“Aleykümesselâm” sözünün karşılığı

ATATÜRK’ÜN SON SÖZÜ: ‘ALEYKÜMESSELÂM’ -6-

“Aleykümesselâm” Sözünün Kur’an-ı Kerim’deki Karşılığı Ne?

Yukarıda 8 Kasım 1938 günü Atatürk’ün son komaya girmeden önce başını sağına çevirip, biriyle konuşur gibi karşıya bakarak, “Aleykümesselâm” dediğini ve son sözlerinin bu ifadeler olduğunu belirtmiştik. Bu sözleri maalesef konuyla ilgilenenler dışında kamuoyumuz tarafından pek bilinmemektedir. Bu sözler adeta bazı çevreler tarafından “saklanmıştır” veya yok sayılmıştır. Gerçek ortaya koyduğumuz gibidir. Bu sözlerin dini inançlarımız bakımından, İslâmiyet açısından manası nedir? Kur’an-ı Kerim’de bu sözlerin bir karşılığı var mıdır? Evet vardır: Nahl Suresi 32. Ayet ve Vakıa Suresi 90, 91. Ayet.

TÜRKÇE AÇIKLAMASI

Kuran’ı Kerim’de Nahl Suresi (Onaltıncı Sure) Allah’a “şirk (ortak) koşma” konusu ile başlamakta, 29. Ayet’te “O halde, içinde ebedî kalacağınız cehennemin kapılarından girin. Kibirlenenlerin yeri ne kötüdür!” buyrularak, “şirk koşanların” (inanmayanların) öldüklerinde cehenneme gideceklerini haber vermektedir. “Türkçe Açıklamalı Tercüme”yi hazırlayan bilim adamlarının açıklamaları ile; “Allah Teâlâ surenin başından buraya kadar, kendisinin varlığı ve birliğine, ibadete lâyık ve müstahak olduğuna dair birçok afaki ve enfüsî delilleri sıraladıktan sonra, inanmayanların durumlarını ve neticede gidecekleri yerleri ve bu yerlerin kötülüğünü belirtti. Buna karşılık, bundan sonraki ayetlerde de iman edenlerin durumları ve varacakları yerin iyiliği ve güzelliği anlatılacaktır.”

Nahl Sûresi 30 ve 31. Âyetler şu şekildedir: “30. (Kötülüklerden) sakınanlar da, ‘Rabbiniz ne indirdi?’ denildiğinde ‘Hayır (indirdi)’ derler. Bu dünyada güzel davrananlara, güzel mükâfat vardır. Ahiret yurdu ise onlar için daha hayırlıdır. Takva sahiplerinin yurdu gerçekten güzeldir!

31. (O yurt), onların girecekleri, zemininden ırmaklar akan Adn cennetleridir. Orada kendilerine diledikleri her şey verilir. İşte Allah, takva sahiplerini böyle mükafatlandırır.”

Atatürk’ün son komaya girmeden önceki son sözü olan “Aleykümesselâm” sözünün karşılığını 32. Ayet’te buluyoruz. Bu ayet, “melekler tarafından takva sahiplerinin canlarının nasıl alındığı” konusu ile ilgilidir: 32. (Onlar, takva sahipleri), meleklerin, ‘Selâm sizin üzerinize olsun (selâmünaleyküm). Yapmış olduğunuz (iyi) işlere karşılık cennete girin’ diyerek iyilikle canlarını aldıkları kimselerdir.”

Türkçe çevirilerdeki farklılıkları düşünerek, 32. Ayet’in çevirisini iki değişik mealden daha alıyoruz: 32. “Melekler, canlarını temiz insanlar olarak aldıklarına şöyle derler: “Selâm size (selâmünaleyküm); yapıp ettiklerinize karşılık olarak girin cennete!” 32. “Ki bunlar, meleklerin arınmış ve sükûnet içinde iken canlarını alacakları kimselerdir: “Selâm (ve selâmet) size (selâmünaleyküm). İşlemekte olduğunuz (iyi hareketlerin, amellerin) karşılığı olmak üzere girin cennete” derler.” Müminlerin ölüm anının anlatıldığı benzer bir durum, Vakıa Suresi 90, 91. Ayetlerde de anlatılmaktadır:

“Eğer iyilikle dolu dürüst bir hayat sürmüşse, bütün iyi ve dürüst insanlardan ‘selam olsun sana’ (selamün aleyküm) denir.”

Görüldüğü gibi, Atatürk’ün son komaya girmeden önce Nahl Suresi 32. Âyet’te ve Vakıa Suresi 90, 91. Ayetlerde bahsedilen ölüm anının gerçekleştiği; Atatürk’ün, kendisine “selâmünaleyküm” diyen meleklere, “aleykümesselâm” dediği anlaşılmaktadır. Biz burada Atatürk’ün “dindar olup olmadığı” veya “takva sahibi bir Müslüman olup olmadığı” konularıyla ilgili değiliz. Bunu takdir etme yetkimiz de yoktur. Ölüm yatağındaki bir insanın son sözleri bu sözlerdir, bu sözleri ve o anı Kur’an-ı Kerim Nahl Suresi 32. Ayet ve Vakıa Suresi 90, 91. Ayetler bu şekilde anlatmaktadır. Takdir okuyucunun ve Atatürk’ü doğru, olduğu gibi anlamak isteyenlerindir.

ATATÜRK’ÜN ÖLÜM SAATİ

Şimdiye kadar 3 baskı yapan “Atatürk’ün Son Sözü: Aleykümesselam” (Yeditepe Yayınevi, İstanbul, 2020) isimli araştırmamız Atatürk’ün ölüm günü ve saati hakkında çeşitli iddialar ortaya atarak, insanların kafalarını bulandırmaya çalışanlara bir cevap niteliğindedir. Bütün resmi raporlar, nöbet defterlerindeki kayıtlar, devamlı ve danışman doktorların anıları ve nihayet olayın birebir tanıklarının ifadeleri ile Atatürk’ün son koma ve ölüm günü, saati bellidir. Atatürk, 8 Kasım 1938 Salı günü 18.30’dan sonra son komaya girmiş, bundan 38 saat 5 dakika sonra 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat 9.05’te vefat etmiştir.

NOT: Bu araştırmanın ayrıntıları ve kaynakları için şu iki eserimize bakınız: Ali Güler, Atatürk’ün Son Sözü: Aleykümesselam, 3. Baskı, Yeditepe Yayınevi, İstanbul, 2020. Ali Güler, Milletin Sinesinde: Atatürk ve Anıtkabir, Halk Kitabevi, İstanbul, 2017.

BİTTİ.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali GÜLER Arşivi
SON YAZILAR