Ayşenaz ÇİMEN

Ayşenaz ÇİMEN

PAPA FRANCİS, YPG İLE AYİN DÜZENLER Mİ?

Bekliyoruz.

Yakın bir zamanda Papa Francis; Rakka’da  DAEŞ tarafından yıkılan Ermeni Katolik Kilisesi ‘nde ayin düzenler. Mazlum Kobani’yi sağına, Barzanilerden birisini soluna alır ve barış naraları atar.

Biz de oturur, izleriz.

Papa’nın, 21 yıl önce Irak’a düzenlemek istediği bu gezi Saddam Hüseyin tarafından engellenmişti. Irak cumhurbaşkanı Berham Salih, Papa’yı 2019 yılında Irak’a davet etmişti fakat araya Covıd-19 girince bu ziyaret 2021 Mart ayına kaldı.

Üç kutsal dinin peygamber olarak kabul edildiği Irak’ın Ur kentini ziyaret eden Papa, BOP projesinin “dinler arası diyalog” görevini kaldığı yerden tamamlamak mı istiyor?

Neyse, soru sormayı bir kenara bırakalım.

Açık ve net tek bir şey var ki: “Ortadoğu, Vatikan’da vaftiz edildi…”

*

Irak’ın Ur kentini ziyarette, İbrahim Peygamber ile  söze başlayan Papa "Birlik, beraberlik ve iman Ur'dan başladı. Biz, İbrahim'in torunlarıyız. Birbirimizi sevmeliyiz. Birbirimizden ayrı çalışmamalıyız. Bu toprakları birlikte ihya edebiliriz." ifadelerini kullandı.

Birlikte ihya edebiliriz derken?

Biraz geriye gidelim.

Fransa cumhurbaşkanı Macron’un gölgesi Fransız sosyolog  Jacques   Attali’ye göre; gelecek 50 yılın dini ön görüsü çerçevesinde insanlar lego din anlayışına geçecek, herkes lego dininden olacak. Yani her dinden ve inançtan beğendikleri parçaları alıp kendi dinlerini kendileri inşa edecekler.

 Bu günkü küresel çetenin “LEGO DİN” anlayışının alt yapısı ise dinler arası diyalog girişimi ile sağlandı.

Dinler arası diyalog çalışmaları 1950 ‘ li yıllarda başladı.

İlk geniş kapsamlı mütalaa toplantısı  1963’ te papalık merkezinde yapıldı.

Bu  toplantıya Türkiye'den Kasım Gülek ve FETÖ terörist başı Fethullah Gülen katıldı.

Yaklaşık 30 yıl boyunca, yerel devşirmeler aracılığı ile bu konu besletildi, büyütüldü.

Bu kapsamda Papa da küresel çetenin emrinde yıllarca hizmet etti, pagan ruhunu bütün dünyaya kılıf takarak yaydı.

Barışmış, huzurmuş, yıkılan kiliselere sahip çıkılacakmış bunların hepsi hikaye !

*

Peki; Papa’nın bu ziyaretinde Irak’ın ünlü Şii lideri Sistani görüşmesi, Türkiye ve Ortadoğu için ne ifade etmekte?

Amerikan Foreign Policy'de (FP) çıkan analizde, Ortadoğu'da Arapların devrinin geçtiği ve bölgenin geleceğini İran, Türkiye ve İsrail arasındaki güç mücadelesinin belirleyeceği ifade edildi. Ayrıca analizde en çok dikkat çeken hususlardan birisi; artık Türkiye’nin bölgede istikrar bozucu bir devlet olduğu…

Analizin sonu ise aynen şu şekilde bitiriliyor: “Ortadoğu uçurumun kenarında, geleceğinin ise barışçıl olup olmadığı ABD'nin izleyeceği yola bağlı…”

Uçurumun kenarında olan Türkiye mi Ortadoğu mu, bunu da kendimize bir sormak gerek…

*

Sinek küçüktür mide bulandırır hesabı,  İran’a yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi milis grubu bileşenlerinden   Esayibi el Hak lideri Qays Gazali, Türkiye’yi  “Şengal’i işgal etme planı” yaptığını ileri sürerek aklınca dün meydan okudu. YPG ile hemen hemen aynı söylemlere sahip Haşdi Şabi’nin üstü kapalı koalisyon kurduğu bölgede konuşulan konulardan birisi. Bunu cebimize koyalım bir.

Iraklı Şiilerin en üst dini mercii Ali es-Sistani’ye bağlı gruplar ile İran’a yakın Şii gruplar arasında yaşanılan anlaşmazlıklar geçen sene İran’da yaşanılan suikastlar sonrasında ayyuka çıkmıştı. Zamanla taraflar arasında sükut sağlandı fakat bölgede halen gerginlikler yaşanmaya devam ediyor. Bunu da cebimize koyalım iki.

Bir ve ikiyi topladığımızda; Papa’nın Kuzey Irak’a ve Sistani’ye düzenlediği bu ziyaretle ne mesaj verilmek isteniyor?

Haşdi Şabi’de taraflar arasında birlik sağlansın, bütün Şiiler ve Sünniler Kuzey Irak’ta Barzani gölgesinde tek bir çatı altında birleşsin, bölgede istikrar sağlansın mı isteniyor? Hatırlatırım ki çözüm süreci zamanında Barzani “Sünni ittifak bizle sağlanır!” naraları atıyordu…

Ve uzatmadan yazımızın başlığına gelirsek: Peki Papa, YPG ile ayin düzenlerse ne yapacağız?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayşenaz ÇİMEN Arşivi
SON YAZILAR