Dr. Abdullah BUKSUR

Dr. Abdullah BUKSUR

DOĞU TÜRKİSTAN'A BAĞIMSIZLIĞINI KAZANDIRAN YAKUP HAN HÜRMETLE VE MİNNETLE ANIYORUZ

Yakup Han'a Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Açtığı yolda yürüyenlere selam olsun. Bağımsız Türkistan Ülküsünü savundu. Türk milleti adına Hürriyet bayrağı olmuş bu yiğit adamı unutmadık.

Rus işgaline karşı mücadeleyi Akmescit'te Kuşatmayı kırması ve başarıyla direnmesi, Bağımsız Türkistan'ı Ruslara karşı zaferiyle kurmayı başardı. Ardından Çin tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

Bu durum karşısında Yakup Han, Osmanlı Padişahı Sultan Abdulaziz'den yardım istedi. Sultan Abdulaziz bu istek sonucu hemen gereği yerine getirdi. Albay Kazım Bey komutasında çok sayıda Subayı Doğutürkistan Ordusunu eğitmek için Doğu Türkistan'a gönderdi. Ayrıca çeşitli silahlar, havan topları , silah ve cephane yapımında kullanılan malzemeler gönderdi. Heyet Doğu Türkistan'da coşku ile karşılandı.

Yakup Han Doğu Türkistan'ı Osmanlı Eyaleti ilan etti. Sultan Abdulaziz adına para bastırdı. 1876 Yılına gelindiğinde Çin devleti en büyük ordusu ile Hücuma geçtiler Yakup Bey komuta ettiği Türk Ordusu hücuma karşı yiğitçe cevap verdi. Bir yıldan fazla süren bu direniş maalesef Çinlilerin Kalabalık ordusu karşısında kırıldı, Yakup Han ve Doğu Türkistan Ordusu çekilmek zorunda kaldı.

Yakup Han 29 Mayıs 1877'de vefat etti. Doğu Türkistan'ın Direnişi kırıldı. 1878'de Çin istilası tamamlandı. Yakup Han'ın Yaktığı bağımsızlık ateşi her geçen gün harlanarak 150 yıldır Doğu Türkistan'da sönmemiştir. İnşallah tekrar bağımsız olması insan hak ve özgürlüğü temelinde talebimizdir.

Dr. Abdullah BUKSUR
İnsan Hakları Eksperti
(İHAF) İnsan Hakları Avrasya Formu Gn. Sek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Abdullah BUKSUR Arşivi
SON YAZILAR