Kıyametin kopması yakın...

Genel olarak pek değinmek veya ele almak istemediğim konudur. Muhtemelen sizlerede tuhaf gelmiştir. Çünkü bu hadiselere değindiğim az olmuştur.

Birkaç gün önce dünya gündemine Suudi Arabistan'nın Cadılar Kutlaması organizasyonu düzenlediği ve bu kutlamanın halk tarafından coşku ile karşılandığı söylendi. Buna ek olarak Güney Kore'de bu kutlama sırasında oluşan izdiham yüzünden yüzlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı da.

Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim'de kutlanan, öncelikle Pagan ve Antik Romanya'ya uzanmasına rağmen günümüzde seküler bir kutlama pozisyonunu almış. Bayram, bireylerin genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp bir takım etkinliklerde bulunduğu bir kutlamadır. Bu bayramın başlıca kutlandığı bölgeler Kuzey Amerika ve Britanya Adaları'nda yer alan ülke ve bölgelerde kutlanır. Ancak Amerikan kültürünün etkisiyle Avrupa ve diğer Batılı ülkelerin yanı sıra Japonya, Filipinler ve Latin Amerika'da da yaygınlaşmaktadır. Cadılar Bayramı, Kasım'ı yazın bitişi, kışını başlangıcı olarak kabul etmekle yanı sıra, evliliklerin gerçekleştiği, ölülerin kutsandığı ilahi bir dönem olduğuna inanmaktadırlar. Bu günde, ölülerin ruhlarını geçmişte yaşadıkları evlere ziyaret ettiğine inanılıyordu. Tepelerin üzerinde, evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler de yakılıyordu. Bireyler, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivalleri Feralia ve hasat festivalleri Pomona'yı Samhain ile birleştirmişlerdi. 7. yüzyılda ise Papa IV.Boniface 13 Mayıs'ta kutlanan Azizler Günü'nü muhtemelen pagan festivalinin yerini alması için 1 Kasım'a taşımıştı. Bu ise Orta Çağ'ın sonlarında seküler kutlamalar ile Hristiyan bayramının kaynaşmasına neden oldu.

Asıl mesele ise Suudi Arabistan gibi bir devletin bu tür kutlamalara izin vermesi bizi şaşkın bir durum içerisinde bıraktı. İslamiyet ve İslam Din'inin kalesi, nebevilerin diyarı olarak bilinen bu topraklarda böyle bir organizasyonun gerçekleşmesi İslam alemini derinden üzdüğüne inanıyorum. Peygamberimizin İslam'ı anlattığı, yaydığı ve yücelttiği bu toprakların bu halde görüyor olmamın üzüntüsünü yaşıyorum. Yani kültürel olarak baktığımda Cadılar Bayram'ının Suudi Arabistan'la ne yakından ne de uzaktan bir alakası olmadığını görüyorum. Coğrafi olarakta halkın bu tür kutlamaları çoşku ile karşılaması açıkçası Suud'ların çıldırmış olmasının alametidir. Ancak bu durumun siyasi bir penceresinin varolduğu gayet aşikar. Suudi Arabistan Kraliyet'inin bunu yeniliğe bir imza olduğunu açıkladı. İleri günlerde böyle bir adımın gizemli hedefleri ve niyetlerinin aslı aydınlığa kavuşacaktır. Bu işin de bir hezeyan ve şuursuzluk taşıdığı maalesef açık. Bu kadar ezik olmanın, kendinden olmayan işlevleri kendindenmiş gibi göstermek veyahut görünmek yozlaşmanın üst seviyesidir. Sadece şunu söylemek istiyorum; '' Bunlar dik duruşu olmayan jole Müslümanlar'dır''.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Vesim TOKATLI Arşivi
SON YAZILAR